3.-7.8 2019 Chopin-festivaalimatka Puolaan

Romantiikan aikakauden ja  Puolan jakojen ajan säveltäjä ja pianisti Frédéric Chopin, puolalaiselta nimiasultaan Fryderyk Szopen, (1810-1849) on Puolan tärkein kansallinen kulttuurihahmo.   Hänen merkityksensä Puolassa ja maailmalla on verrattavissa meidän Jean Sibeliukseemme.

Puolan ja maailman vanhin Chopin -festivaali  Duszniki Zdrój’ssa järjestettiin ensimmäisen kerran jo v. 1946, kun II maailmansodan päättymisestä oli kulunut vain vuosi ja Duszniki Zdrój’sta oli tullut puolalainen kaupunki.

Duszniki Zdrój on pieni kylpyläkaupunki lounaisen Puolan vuoriseudulla, Wroclawin lähellä. Chopin kävi   äitinsä ja sisarensa kanssa kylpylähoidoissa Duszniki Zdrój’ssa v. 1826 ja luovutti silloin pitämiensä konserttien tulot hyväntekeväisyyteen.

Matkalla on iloksemme mukana Risto Nordell, jonka monet tuntevat jo vuosien takaa asiantuntevana ja leppoisena Riston Valinnan isäntänä. Puolan asiantuntijana matkalla on mukana Jukka Soisalon-Soininen.

Lentoaikataulu:

Helsinki-Praha 09:40-10:50
Praha-Helsinki 19:30-22:35

Matkan hinta:

975 /hlö  jaetussa kahden hengen huoneessa.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta: 60  /hlö.
Toimistokulu 15 euroa/lasku.

Matkan hintaan sisältyy:

  • Lennot turistiluokassa, lentokenttäkuljetukset
  • Majoitus  jaetussa  kahden hengen huoneessa,  sis. runsaan aamiaisen  päivittäin.
  • Yksi ateria päivittäin ruokajuomineen (sis.  viini /olut ja kahvi/tee) lukuun ottamatta omatoimipäivää  
  • Ohjelmanmukaiset retket ja vierailukohteet sisäänpääsymaksuineen
  • Asiantuntijamatkanjohtajana mukana on Jukka Soisalon-Soininen ja musiikkiantuntijana Risto Nordella, joka tavallaan syventää musiikkitietouttamme. 
  • Jukka puolestaan jutustelee aiheesta Minun Puolani kokemuksia ja elämää  alkaen 1970luvulta - ja huolehtii matkan käytännön järjestelyistä. Jukkaan saa ottaa yhteyttä ennen matkaakin milloin vain: jukka.soisalonsoininen@gmail.com ja 050-5015450.
  • Konserttiliput x 4

Eri maksusta:

Voimme varata lippuja muihinkin konsertteihin mahdollisuuksien mukaan.

MATKAOHJELMA

3.8.   lauantai

Finnairin lento klo 09.35 Helsingistä Prahaan, jonne laskeudutaan 10.50. Jatkamme bussilla muutaman tunnin matkan päähän Duszniki Zdrój’hin. Kuulemme matkalla Puolan historiasta, romanttisesta Puolasta, Chopin’ista ja toisesta Puolan saman aikakauden kansallisesta vaikuttajasta, Adam Mickiewicz’ista ja hänen Puolan kansalliseepoksestaan ”Pan Tadeusz’ista”, joka käännettiin suomeksi jo v. 1921.

Majoitumme pieneen hotelli Sonataan Duszniki Zdrój'n keskustan liepeillä. Hotellissa isännöi Andrzej puolisoineen. Lounaan viinin/oluen kera nautimme  Sonatan ravintolassa. Lounaan jälkeen vapaata aikaa. Pianokonserttia klo 20.00, jossa esiintyy on Kate Liu. Konserttikartano on alle ½ tunnin kävelymatkan päässä ja jos tarpeen, taksimatkan hinta  on 5 euron nurkilla/taksi. Konserttikartanon lähellä on lukuisia ravintoloita illan jatkoa ajatellen, mutta myös Sonatan isäntä pyynnöstä mielellään valmistaa puolalaiset kinkku- ja makkaratarjoilut juomien kera.

 4.8. sunnuntai

Aamiaisen jälkeen teemme retken vuoristomaisemiin ja ihailemme kaunista maaseutua. Vierailemme  erikoisessa Czaszekin kappelissa. Kappelin seinät ja katto on koristeltu tuhansilla pääkalloilla ja luilla.

Päiväohjelmaan sisältyy lounas/päivällinen. Päiväretken jälkeen ehdimme sopivasti klo 16.00 konserttiin kylpyläpuiston pieneen 1800 –luvun alusta peräisin olevassa Chopin –kartanoon, Dworek Chopinowskiin, joka on restauroitu konserttisaliksi. Konsertissa esiintyy pianisti Tomasz Ritter. Alun perin festivaalin tapahtumapaikka oli kylpyläpuiston simpukka –soittolava, jonka laajakankaalta voi tätä nykyä kuka hyvänsä seurata konserttisalin ohjelmaa  tunnelmallisessa kesäillassa Puolan radion vahvistimien kautta. Kylpyläpuiston iltaan konserttien jälkeen kuuluu myös upea valo- ja musiikkitapahtuma suihkulähteellä, joka nousee monen metrin korkeuteen elokuun lämpimässä illassa!

5.8.    maanantai

Aamiainen nautitaan leppoisasti puolalaisten herkkujen parissa. Kinkkuja, puolalaisia
makkaroita seuranaan erinomaista piparjuurta, valkoista juustoa, vaikkapa hillojen tai hunajan
kera – herkkuja, joita Suomesta ei saakaan.  Päivä on varattu omatoimiseen ohjelmaan. Klo 9.30-13.30 voi käydä kuuntelemassa  mestariluokkia.  Halukkaat voivat hakeutua kaupungista ja lähiseudulta löytyviin kylpylähoitoihin, joita voi varata hotellin vastaanotossa. Puistoalueen laitamilla aivan kaupungin keskustan naapurissa on jopa suomalaisillekin näkemisen arvoinen kohde, vanhaan paperitehtaaseen perustettu paperimuseo.

Seudun nähtävyyksiin kuuluvat Bledne Skaly –pöytävuoret kalkkikivimuodostelmineen ja  labyrinttireitteineen ovat upea kohde hyväjalkaisille. Lounas omatoimisesti.

Konserttilippu on varattu klo 20.00 ja pääsemme kuulemaan Janusz Olejniczakia.

6.8.   tiistai

Aamiaisen jälkeen teemme gondolihisseillä retken vuorille ja nautimme lounaan viihtyisässä pikkuravintolassa Tsekin puolella. Päivän konserttiliput on varattu  Nokturnoon klo 22 konserttikartanossa.

7.8.   keskiviikko

Nokturnosta johtuen todennäköisesti myöhäisen aamiaisen jälkeen on sopiva hetki ajatella  kotiinviemisiä. Juomapuolelta  voi hankkia vaikka puolalaista Zubrówkaa, maarianheinävotkaa tai Chopin –votkaa, jossa tyylikäs pullo on se, joka maksaa. Myöskään Danziger Goldwasser, hunajalikööri Krupnik, hunajaviini Miód Pitny, joka nautitaan kuumana, sekä Jarzebiak –pihlajanmarjavotka eivät ole tuottaneet pettymystä!

Matkalaukkuun on toki pakattava myös puolalaiset kinkut, savumakkarat, vuoristolaisjuustot ja kuivatut sienet. Puolan linnunmaitosuklaa (Ptasie Mleczko) ja Wedelin, meidän Fazeriamme vastaavan suklaatehtaan, vohvelikakku (Torcik Wedlowski) ovat myös osoittautuneet suosituiksi tuliaisiksi kuten myös suklaakuorrutetut luumut (Sliwki wczekoladzie). Ennen lähtöä lentokentälle Prahaan nautimme läksiäislounaan Sonatassa. Lähdemme Prahan suuntaan hyvissä ajoin puolenpäivän jälkeen. Lentomme Prahasta on klo 19.30 ja Helsinkiin laskeudutaan 22.35.

http://sonataduszniki.pl/de/

https://www.atlasobscura.com/places/kaplica-czazek-chapel-skulls 

 

  www.duszniki.pl        

Vuosi: 
2019
Matkantyyppi: 
Kulttuurimatkat
Esittelyteksti: 
Matkahaukka lähtee Puolaan osallistumaan Chopin-festivaaliin joka järjestetään Duszniki Zdrójssa Puolassa. Mukana on musiikkitoimittaja Risto Nordell, Puolan asiantuntija Jukka Soisalon-Soininen sekä Matkahaukan matkanjohtaja Antti Haukkamaa. Yhteisiä retkiä ja useampi konsertti sisältyy. Hinta 975 eur/henk
Kuukausi: 
Elokuu