4.-7.10 Antiikkimatka Krakovaan

Syksyn antiikkimatka suuntautuu Puolaan ja historialliseen Krakovaan. Matkalla on mukana Huutokauppa Helanderin asiantunti8ja sekä Matkahaukan matkanjohtaja. Matka on suunniteltu yhteistyössä Puolan asiantuntijan Jukka Soisalon-Soinisen kanssa ja hän on mukana matkalla.

Lennot

Finnairin suorat reittilennot, ruumaan menevä matkalaukku max. 23 kg.

4.10 Helsinki-Krakova 08:40-09:40
7.10 Krakova-Helsinki 22:10-01:05 (8.10)

Majoitus

Old Time Hotel***
Krakovan keskustassa n.10 min kävely vanhaan kaupunkiin. Rakennus on peräisin 1800-luvulta. Hotellissa on 26 huonetta, jotka on sisustetty tyylihuonekaluin. Huoneissa ilmastointi/lämmitys, satelliitti-tv ja internetyhteys. Lisätietoja hotellista: www.oldtimehotel.pl

Hinta: 925 eur/henk kahden hengen huoneessa. Lisämaksu 1h-huoneesta 150 eur

Hinta sisältää: 

- Finnairin reittilennot, verot, matkalaukun
- Majoituksen aamiaisineen
- Krakovan vanhan kaupungin kierros
- Retki Kazimierzin juutalaiseen kaupunginosaan
- Chopin konsertti
- Vierailu antiikki- ja kirpputorilla sekä antiikkiliikkeessä
- Retki Unescon perintökohteeseen, Wielickan suolakaivokseen
- 2 lounasta, 2 illallista

Matkaohjelma:

Krakova on omalla tavallaan jo itsessään antiikkia. Krakovan historiaa ja kulttuuria on joka puolella. Se elää vahvasti myös useilla antiikkitoreilla ja antiikkikaupoissa.

To 4.10

Lennämme Finnairin aamukoneella Krakovaan. Poikkeamme tutustumassa Kopiec Kosciuszkoon, Tadeusz Koscuszkon, Puolan kansallissankarin muistokukkulalle, josta avautuvat näkymät yli Krakovan. Kukkula on rakennettu Itävallan aikaisen puolustuslinnakkeen keskelle. Linnake tarjoaa nähtäväksemme sen aikaista punatiilirakennustyyliä. Muistokukulalle kiipeämme spiraalinmuotoista kivettyä polkua. Jos päätä huimaa, on mahdollista mennä ravintolan terassille maisemia katselemaan. Lounastamme restauroidussa linnakkeessa olevassa "Kukkulan alla - Pod Kopcem"-ravintolassa.

Lounaan jälkeen majoitumme Krakovan vanhahtavan tyyliseen Old Time-hotelliin, jossa miellyttävän tunnelman lisäksi palvelu on erinomaista. Vastaanoton vieressä on kahvihuone, jonne voi tilata juomia ja voileipiä ja hvyän sään sattuessa olostaan voi nauttia myös hotellin sisäpihalla.

Majoittumisen jälkeen suuntaamme kävelykierrokselle suomenkielisen oppaan johdolla tutustuaksemme kaupungin atmosfääriin. 

Vanhaa kaupunkia ympäröi kaunis puistovyöhyke entisen kaupunginmuurin paikalla. Puistovyöhykkeen sisäpuolella olemme Krakovan Vanhassakaupungissa. Pian saavumme Vanhalletorille, jossa Marian tuomiokirkon tornista kuulemme joka tunti hälytyssoiton varoittaen itäisestä hyökkäyksestä. Keskellä toria on Verkahalli, jossa nykyään käydään matkamuistokauppaa. Torilta suuntaamme Jagiellon yliopiston vanhan päärakennuksen kautta Wawelin kukkulalle. Siellä sijaitsee Puolan kuninkaiden linna ja katedraali, jonka kryptaan on haudattu monia kuuluisuuksia, kuten Puolan marsalkka Jósef Pilsudski. Kuninkaanlinna sai nykyisen renessanssi-ulkomuotonsa 1500-luvulla kuningas Sigismund Vanhan otettua puolisokseen Milanon ruhtinaan tyttären, Bona Sforzan, joka oli myös Katariina Jagellonicamme äiti.

Ilta on vapaa-aikaa, virkeimmät voivat lähteä tutustumaan vaikkapa Krakovan lukuisiin jazzklubeihin, joista "U Muniaka" torin laidalta lähtevän Florianska-kadun alussa on suosittu.

 
Pe 5.10

Puolalaisen runsaan hotelliaamiaisen jälkeen, vierailemme oppaan johdolla Kazimierzissa, juutalaiskaupunginosassa. Se on restauroitu sotaa edeltvävän mukaiseksi. Juutalaisuus on suurelta osin poissa, mutta synagoga on toiminnassa ja toinen museona.

Kazimierzin Uudentorin laidalla vierailemme Centrum Judaican antiikkikaupassa ja Uudellatorilla on myös pienehkö kirpputori.

Kierroksen päätteeksi lounastamme Klezmer Hois-nimisessä juutalaisravintolassa, jonka tilat ennen II maailmansotaa toimivat juutalaisten naisten kylpylänä. Ravintola on kalustettu viehättävän vanhanaikaisesti.

Illalla on Chopin-konsertti Bonerowin palatsissa, vanhankaupungin torin kulmauksessa. Konsertteihin puolalaiset mielellään pukeutuvat, mutta matkailijoilta ei liikoja edellytetä.

La 6.10

Nautittuamme puolalaiset herkulliset kinkut ja makkarat, antiikkitorit kutsuvat! Näillä toreilla tulee vastaan Puolan historian kirjo. Kaikenlaista on tarjolla, puolalaisen lisäksi ranskalaista, saksalaista, ja venäläistä esineistöä, taidetta ja kirjallisuutta. Yhtä sun toista, jota ei ole tiennyt edes olevan olemassa ja yht'äkkiä tuntuu aivan välttämättömältä saada jotain sellaista kokoelmiinsa. Tinkaaminen kuuluu suorastaan asiaan!

Päivän retkien jälkeen kokoonnumme nauttimaan läksiäisillallisen Jama Michalika-ravintolan tunnelmaan. Seinillä olevat taideteokset ovat muistoja ajoista, jolloin ravintolassa vihtyneet taiteilijat saattoivat joutua maksamaan juomansa töillään.

Su 7.10

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan lähellä sijaitsevan Krakovan vanhan kauppatorin tarjontaan. Torilta saa parhaat mahdolliset makkarat ja kuivatut sienet tuliaisiksi Suomeen. Irtomakeiset houkuttelevat puoleensa. Mitä sanoisitte suklaakuorrutetuista karviaisista, "agresty w czekoladzie"? Kivenheiton päässä on myös Galeria Krakowska, keskustan ostoskeskus.

Puolen päivän jälkeen, pakattuamme matkalaukut bussiin, lähdemme tutustumaan UNESCO:n maailmanperintökohteeseen, Wieliczkan suolakaivoksiin, jossa upean Kingan kappelin suolaseiniin on veistetty Raamatun kertomus Jeesuksen elämästä. Alttari on mustaa suolaa ja valaisimet loistavat kristallinvaaleina.

Nautimme vielä päivällisellä suolakaivoksen naapurissa Karczma halit-ravintolassa.

Finnairin suoralle lennolle Helsinkiin suuntaamme päivällisen jälkeen ja perilletuloaika on ennen puoltayötä.

Tervetuloa - zapraszam!

 
Vuosi: 
2018
Matkantyyppi: 
Antiikkimatkat
Esittelyteksti: 
Matkahaukan ja Huutokauppa Helanderin antiikkimatka historialliseen Krakovaan. Huutokauppa Helanderin asiantuntija, Puolan asiantuntija Jukka Soisalon-Soininen sekä Matkahaukan matkanjohtaja mukana. Hinta alk. 925 eur/henk
Kuukausi: 
Lokakuu