3-7.8 2019 Chopin-resa till Polen

Polens kändaste kompositör Frédéric Chopin, var verksam under Polens delning och under romantikens tid och förblev Polens viktigaste nationella kulturfigur. Hans roll i Polen och internationellt kan liknas vid vår Jean Sibelius. Chopin levde mellan 1810-1849.  Chopin-festivalen i Duszniki Zdroj i Polen är världens äldsta chopin-festival och har arrangerats sedan 1946, endast ett år efter andra världskrigets slut och Duszniki Zdroj hade blivit en Polsk stad.

Duszniki Zdroj är en liten kurort i bergslandskap sydvästra Polen, nära Wroclaw. Frederic Chopin brukade besöka orten tillsammans med sin mamma och syster för att gå på kurerande spabehandlingar.  Han passade på att uppträda under sina besök och donerade inkomsterna från konserterna till välgörenhet.

På vår resa har vi till vår glädje med en musikexpert och musikredaktör, Risto Nordell. Endel kanske kommer ihåg Risto från programmet Riston Valinta. Vi har även med oss vår Polen expert Jukka Soisalon-Soininen. 

Flygtidtabellen:
Helsingfors-Prag 09:40-10:50 Prag-Helsingfors 19:30-22:35

 

Resans pris: 975 euro/person i dubbelrum. 
Tilläggspris för enkelrum 60 eur

Byråavgift 15 euro per beställning

Priset inkluderar:

  • Flyg i turistklass, flygfältstransporter
  • Logi i delat dubbelrum, inkluderande riklig frukost
  • 4 x lunch med dryck
  • Utfärder och inträden enligt programmet
  • Risto Nordells expertinlägg som fördjupar vår musikmedvetenhet
  • Jukka Soisalon-Soininens tjänster som innefattar ett rikligt infopaket om Polen
  • Matkahaukkas reseledares, Antti Haukkamaas, tjänster 
  • 4 x konsertbiljetter per person

Det är även möjligt att beställa biljetter till andra konserter som inte är inkluderade i programmet.

Jukka Soisalon-Soininen har bott i Polen sedan 1970-talet och man får gärna kontakta honom även före resan om man önskar mer information om resan, eller om Polen generellt sätt. jukka.soisalonsoininen@gmail.com Telefonnummer: 050-5015450

Reseprogram:

3.8 lördag
Finnairs flyg 09:35 från Helsingfors till Prag 10:50. Från flygfältet åker vi 1 h till Duszniki Zdroj. Under bussresan får vi höra om Polens historia, romantiken, Chopin samt även om den andra nationella influeraren Adam Mickiewicz och hans nationalepos " Pan Tadeusz".
Vi checkar in på hotell Sonata som ligger relativt centralt i Duszniki Zdroj. Hotellet drivs av Andrzej och hans fru. Här äter vi lunch med tillhörande vin/öl. Efter det har vi egen tid fram till att pianokonserten börjar kl. 20:00. Artisten är Kate Liu. Vi promenerar till herrgården där konserten uppförs, det tar lite under en halv timme. Den som vill kan även välja en taxi, kostnad ca 5 eur per taxi. Nära herrgården finns flertal restauranger där man kan stanna på hemvägen, men även vår hotellvärd Andrzej fixar gärna polskt kvällsmål med korv och skinka med drycker.

4.8 söndag

Efter frukosten gör vi en utfärd till bergslandskap där vi ser äkta Polsk landsbygd. Vi besöker den speciella skelettkyrkan, Czaszek. Kyrkans väggar och tak är prytt med tusentals kranier och ben.
Dagsprogrammet inkluderar lunch. Efter utfärden hinner vi på vår andra konsert, kl.16:00. Konserten framförs i en liten Chopin-herrgård från början av 1800-talet, Dworek Chopinowski. Artisten är Tomasz Ritter. Ursprungligen var festivalens konsertplats en snäck-scen i kurortens trädgård. Efter konserten ingår ännu en fin ljus- och ljudinstallation vid fontänen i trädgården.

5.8 måndag

Vi njuter av vår polska frukost; skinka, polska korvar, pepparrot, vit ost med honung eller sylt, med andra ord ett morgonmål som vi inte är vana att få i Finland. 

Dagen är till för eget program. Kl 09:30-13:30 kan man gå och lyssna på mästarklass konserter. Om man vill kan man också söka sej till ett av spa-anläggningarna i staden eller utanför staden. Hotellets reception hjälper bokningarna. I parkens utkanter, invid stadscentrum finns ett pappersmuseum. Det är en gammal pappersfabrik som inte längre är i bruk och nu fungerar som museum.

Till bygdens sevärdheter hör även Bledne Skaly-taffelbergen med sina kalkstensformationer och stenlabyrinter. Rekommenderas ej om man är rörelsehindrad eller har svårt att gå.

Denna dag äter alla lunch på eget håll, men på kvällen är det dags för en gemensam konsert kl 20:00. Artist Janusz Olejniczakia.

6.8 tisdag

Efter frukosten åker vi på en utfärd till bergen där vi bl.a får åka linbana. Vi äter lunch på en hemtrevlig restaurang på Tjeckiska sidan. Dagens konsert är Nocturno kl. 22 i herrgården.

7.8 onsdag

Efter den sena konserten föregående dag så vill vi kanske sova ut lite på morgonen och äta en sen frukost. Efter det har vi tid att gå på stan och köpa nåt av föra hem. På dryckessidan kunde t.ex polsk Zubrowka - visentvodkan- vara ett bra alternativ, eller kanske Chopin-vodka vars höga pris främst beror på den vackra flaskan. Annat som inte heller gör dej besviken är Danziger Goldwasser, honungslikören Krupnik, honungsvinet Miod Pitny (som skall avnjutar varm), samt Jarzebiak - en rönnbärsvodka.

Annat gott och typiskt polskt är olika skinkor, rökt korv, olika bergsostar och torkade svampar. Eller "fågelmjölks choklad" Ptasie Mleczko. Polen har även sitt eget "Fazer"; Wedelin. Även våffelkaka (Torcik Wedlowski) och chokladöverdragna plommon (Sliwki w czekoladzie) har visat sej vara populära produkter att köpa med sej hem.

Före vi åker till flygfältet äter vi en lunch på hotellet Sonata varefter vi checkar ut.  Vi startar mot flygfältet i god tid lite och vårt flyg från Prag avgår kl 19:30

 

http://sonataduszniki.pl/de/

https://www.atlasobscura.com/places/kaplica-czazek-chapel-skulls 

 www.duszniki.pl       

 

 

 

Vuosi: 
2019
Matkantyyppi: 
Kulttuurimatkat
Esittelyteksti: 
Matkahaukka åker till Polen för att besöka en Chopin-festival som ordnas årligen, välkommen med! Vi har musikredaktören Risto Nordell, Polen experten Jukka Soisalon-Soininen samt Matkahaukkas reseledare Antti Haukkamaa med oss på resan. Utfärder och flera konserter ingår. Pris 975 euro/person
Kuukausi: 
Augusti